9 tips voor het stallen van uw camper

1 Verhoog de bandenspanning

Bandenspanning camper

Zet een camper met te zachte banden in de herfst stil en je weet zeker dat de banden in het voorjaar een platte kant hebben. Dat is een dure fout, want wat sommige mensen ook zeggen: een platte kant gaat niet vanzelf weg. Het gevolg is dat de auto gaat trillen. Nieuwe banden monteren is de enige oplossing. Zorg daarom dat de banden een atmosfeer extra spanning hebben, voor de normale bandenspanning 4,5 bar, dan dat wordt dus 5,5 bar. Niet vergeten de druk in het voorjaar weer te verlagen: een te hoge bandenspanning gaat ten kosten van het comfort en de wegligging.

2 Zet alle kranen open

In het najaar werken alle kranen nog perfect, maar na de winter stalling gaan ze opeens lekken. Wat is er gebeurt? De kranen zijn na het aftappen van het water niet opengedraaid, maar zonder het afdichtrubber – het leertje – stevig aangedraaid, maar zonder waterdruk. Het rubber verdroogt en gaat scheuren. Repareren is dan uw enige optie. Kortom: Zet uw kranen altijd open tijdens het aftappen van de watertank

Accu camper

3  Houd de accu’s goed geladen

Campers hebben altijd een beetje lekstroom: de startaccu en de huishoudaccu lopen heel langzaam leeg en daar kunnen ze absoluut niet tegen. Snel ontladen – bijvoorbeeld door de auto te starten – is geen probleem. Maar dat langzame leeglopen leidt tot ernstige schade aan de accu; zeker als die al wat ouder is, trekken de loden platen krom en dat overleeft de accu niet. Daarom is het noodzakelijk om de accu’s af en toe aan een druppellader aan te sluiten. Er zijn tijdschakelaars te koop die zorgen dat de stroom eens per week enige tijd wordt ingeschakeld. Want doorlopend aan de lader is ook niet goed voor de levensduur van de accu’s. Is er geen stroom in de stalling aanwezig, haal de accu’s dan uit de auto en laad ze thuis af en toe op.

4   Bescherm het interieur tegen vocht

Hoe droog de stalling ook is: zodra het afkoelt, vormt zich condens in het interieur van de camper. Dat vocht kan het interieur volledig verpesten. Kussens en gordijnen gaan schimmelen en het weer komt erin. Ventilatie is wederom de oplossing. Zet zijramen op een kier, open de dakluiken. Plaats meerdere vochtvreters op de vloer, die zijn heel effectief. In het voorjaar zijn ze behoorlijk gevuld: allemaal vocht dat niet in het interieur is getrokken. zet de kussens van de banken rechtop, zodat ze aan alle kanten kunnen luchten. Wie er ruimte voor heeft, kan ze natuurlijk mee naar huis nemen en in een verwarmde ruimte opslaan. Sommige mensen willen de camper heel netjes wegzetten en doen de rolgordijnen omlaag . Heel onverstandig. In die rolgordijnen zit een sterke veer, die het gordijn weer oprolt. Als die veer maanden lang volledig uitgerekt is, heeft hij na de winterstalling zijn kracht verloren. De rolgordijntjes willen niet meer omhoog.

Camper

5 Leeg de tanks voor schoon en vuil water

Campers hebben altijd een beetje lekstroom: de startaccu en de huishoudaccu lopen heel langzaam leeg en daar kunnen ze absoluut niet tegen. Snel ontladen – bijvoorbeeld door de auto te starten – is geen probleem. Maar dat langzame leeglopen leidt tot ernstige schade aan de accu; zeker als die al wat ouder is, trekken de loden platen krom en dat overleeft de accu niet. Daarom is het noodzakelijk om de accu’s af en toe aan een druppellader aan te sluiten. Er zijn tijdschakelaars te koop die zorgen dat de stroom eens per week enige tijd wordt ingeschakeld. Want doorlopend aan de lader is ook niet goed voor de levensduur van de accu’s. Is er geen stroom in de stalling aanwezig, haal de accu’s dan uit de auto en laad ze thuis af en toe op.

6 Gooi de tank vol met merkdiesel

De laatste jaren wordt brandstof van steeds meer additieven voorzien. Goedkope brandstoffen van de onbemande stations – zowel benzine als diesel – kunnen zelfs een klein beetje water bevatten. Maar ook de biobrandstoffen hebben additieven die water uit de lucht aantrekken. Na een langere periode van stilstand vindt een scheiding plaats en gaat de brandstof op het water drijven. Dat water gaat mee de motor in. Gevoelige onderdelen als de injectoren en de brandstofpomp hebben daar zwaar onder te lijden. De camper rijdt niet lekker meer en er kunnen kostbare reparaties noodzakelijk zijn. De kans hierop is kleiner als de camper met diesel van een goed merk afgetankt de stalling ingaat. Merkbrandstof is voordeliger dan het lijkt, want hiermee daalt het verbruik ook enigszins.

Verzekering camper

7  Laat de verzekering doorlopen

Qua kosten kan het gunstig zijn om het kenteken van de camper tijdens de winterstalling te schorsen. Er zijn camperaars die dan ook de verzekering opschorten, want in de stalling maak je niet snel brokken. Maar anderen misschien wel. En in geval van brand of diefstal moet het voertuig echt verzekerd zijn. Niet de eigenaar van de stalling, maar de eigenaar van het voertuig is verantwoordelijk voor zijn eigen schade. Als een onverzekerde auto afbrandt of waterschade oploopt, is de eigenaar zijn geld kwijt. Dat risico wil niemand niet lopen. Check of de verzekering ook brand in de stalling dekt en laat de polis gewoon doorlopen.

8  Ventileer de luifel

De luifel aan de buitenzijde is gevoelig voor vocht. Wie in de regen naar de stalling rijdt, heeft al een nat scherm. Ook condens kan veel schade aanrichten. Als de stalling vochtig is, trekt dat onherroepelijk in het opgerolde scherm. In het voorjaar zitten er dan zwarte vlekjes in, die niet meer weg te krijgen zijn. Het is niet in elke stalling mogelijk, maar probeer het scherm in ieder geval een stukje uit te draaien. Zo kan het weer er niet in komen.

Camper reinigen

9  Zorg voor een schone camper

Het is zo vanzelfsprekend en het wordt zo vaak vergeten: maak de camper van binnen en van buiten goed schoon voor hij de stalling in gaat. De koelkast gaat op een kiertje, maar ook de buitenkant verdient een wasbeurt. Vuil en groene aanslag trekken in het polyester en de verkleuring is blijvend. Het beste is om de camper jaarlijks in de was te zetten, maar niet iedereen heeft zoveel zin om te poetsen. Bovendien zijn sommige delen nauwelijks bereikbaar. Gelukkig bestaan er ook autopoetsbedrijven.

Deel dit bericht: